Internetin terveystietokannat tarjoavat runsaasti informaatiota

Moni terveystietokanta on aiemmin ollut paperisena ja vanhempana versiona kirjastojen hyllyssä, odottamassa uudempaa painosta, mutta tämä ongelma on poistunut internetin myötä. Digitaalisen tiedon päivitysvauhti on huomattavasti nopeampaa ja siksi monen internetissä sijaitsevan tietokannan hallussa on jatkuvasti uutta tietoa.

Erityisesti lääketiede tiettyine osa-alueineen kehittyy valtavan nopeaa vauhtia ja usein paperisena säilyvä kirjallisuus ei ehdi tähän kehitykseen mukaan, sillä siinä vaiheessa kun esimerkiksi tietokirjan paperinen versio pääsee laajaan levitykseen, on uutta tietoa ehtinyt jo kertyä.

Lähdekritiikki kannattaa

Kun etsii tietoa erilaisista terveyden osa-alueista, on lähdekritiikki aina hyvä pitää mielessä. Tämän sivuston toisessa artikkelissa käsiteltiin jo hieman asiaa siltä kannalta, mitä esimerkiksi Suomessa kannattaa käyttää tiedonlähteenä. Monet virallisesti tunnetut organisaatiot ovat yleensä luotettavia lähteitä ja sisältävät globaalisti hyväksyttyjä faktoja. Toisaalta lukijan on hyvä pitää mielessä, että myös maakohtaisia eroja esiintyy toisinaan runsaastikin, sillä ihmisten terveys ei ole globaalisti ajateltuna samanlaista.

Iltapäivälehtien ja netissä toimivat uutispalvelut

Erilaiset uutispalvelut sisältävät usein oman terveys- ja/tai hyvinvointiosion, jossa saatetaan esitellä erilaisia päivän polttavia aiheita kuin myös yleisterveyteen liittyviä artikkeleita. Suosittuja ovat erityisesti ravitsemukseen ja liikuntaan liittyvät jutut, sillä nämä ovat asioita, joihin moni pystyy erityisesti vaikuttamaan.

Vuoden 2020 alusta uutispalvelut täyttyivät luonnollisesti myös koko maailmaa koskettaneilla koronavirus-uutisilla, ja monet muutkin arkea koskettavat ilmiöt saavat usein helposti palstatilaa. Iltapäivälehtien ja uutispalveluiden verkkosivustot toimivat usein hyvänä tiedonlähteenä, kunhan pitää mielessä, että sivuston agenda on kuitenkin saada klikkauksia ja sitä kautta tuloja. Lisäksi monella toimittajalla ei välttämättä ole kunnollista lääketieteellistä osaamista tulkitakseen laajasti lähdesivustoja, joista uutiset on saatu. Kun sivustojen lukija pitää pientä kritiikkiä mielessä, ne ovat kuitenkin käypä lähde.

VIralliset terveyspalvelujen sivustot

Monet terveyspalvelut, kuten yksityiset lääkäriasemat ja terveyteen erikoistuneet nettisivut tarjoavat omilla sivuillaan runsaasti erilaista terveystietoa. Osa näistä sivustoista on avoinna kaikille, osa taas vaatii vähintäänkin jäseneksi rekisteröitymisen ja jäsenmaksun. Jäsenmaksun maksettuaan saa kuitenkin pääsyn hyvin laajaan aineistoon ja maksullinen sisältö on usein tarkistettu monen tahon toimesta ja sen laatu on hyvä.